Ολοκληρωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας - CLIL

Η Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας - ΟΕΠΓ - ( Content and Language Integrated Learning - CLIL)  γίνεται μέσω της διδασκαλίας ενός γνωστικού αντικειμένου με τη χρήση μιας γλώσσας διαφορετικής από αυτήν που χρησιμοποιείται συνήθως. Το γνωστικό αντικείμενο μπορεί να είναι τελείως άσχετο με την εκμάθηση μιας γλώσσας, π.χ. μαθήματα ιστορίας στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολείο της Ισπανίας. Η ΟΕΠΓ έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλους τους τομείς, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως την εκπαίδευση ενηλίκων και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η προσέγγιση αυτή γνωρίζει αυξανόμενη επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι διδάσκοντες που χρησιμοποιούν την ΟΕΠΓ είναι ειδικοί στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και όχι παραδοσιακοί καθηγητές ξένων γλωσσών. Συνήθως, είτε μιλούν άπταιστα τη γλώσσα-στόχο είτε είναι δίγλωσσοι ή φυσικοί ομιλητές. Σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι καθηγητές ξένων γλωσσών συνεργάζονται με άλλα τμήματα για την εφαρμογή της ΟΕΠΓ σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Βασική αρχή της μεθόδου αυτής είναι ότι ο διδασκόμενος αποκτά νέες γνώσεις για το εκάστοτε αντικείμενο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και μαθαίνει την ξένη γλώσσα. Οι μεθοδολογίες και διδακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται συχνά συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο, καθώς το περιεχόμενό του καθορίζει τις διάφορες δραστηριότητες.

Η πολύπλευρη προσέγγιση ΟΕΠΓ έχει διάφορα πλεονεκτήματα:

  • προωθεί τη διαπολιτισμική γνώση και κατανόηση
  • αναπτύσσει τις διαπολιτισμικές επικοινωνιακές δεξιότητες
  • βελτιώνει τις γλωσσικές γνώσεις και τις δεξιότητες προφορικού λόγου
  • αναπτύσσει το ενδιαφέρον για την πολυγλωσσία
  • παρέχει ευκαιρίες για τη μελέτη του γνωστικού αντικειμένου μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις
  • επιτρέπει στους διδασκόμενους να έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη γλώσσα-στόχο
  • δεν απαιτεί επιπλέον διδακτικές ώρες
  • συμπληρώνει άλλα μαθήματα αντί να τα ανταγωνίζεται
  • διευρύνει τις μεθόδους της διδασκαλίας μέσα στην τάξη
  • δίνει στους διδασκόμενους περισσότερα κίνητρα και αυτοπεποίθηση τόσο για τη γλώσσα όσο και για το γνωστικό αντικείμενο το οποίο διδάσκονται

Η προσέγγιση διδασκαλίας ΟΕΠΓ προωθείται τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πολύ πιθανόν οι τάσεις του εξευρωπαϊσμού και της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχούν στις μέρες μας να οδηγήσουν στην υιοθέτηση αυτής της διδακτικής προσέγγισης από εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά το δίκτυο EuroCLIC δημοσιεύει τακτικά ενημερωτικά δελτία και διαθέτει στον ιστότοπό του τράπεζα εκπαιδευτικού υλικού για όποιον ενδιαφέρεται.


0 Response to "Ολοκληρωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας - CLIL"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger